A melanoma – rák amely a test pigmenttermelő sejtjeiből indul, úgynevezett melanocytákból. Leggyakrabban a melanoma a bőrön egy anyajeggyel kezdődik, de ritkábban a szemben, a kézen vagy a lábfejen, de a test bármely belső felületén is kialakulhat.

A melanoma korai felfedezése esetén műtéttel eltávolítható, és a betegek gyógyulási esélye nagyon magas.

Mikor a melanoma már áttéteket ad nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a kezelési lehetőségekkel és minél gyorsabban cselekedjünk.

A hagyományos kezelések önmagukban (műtét, sugárterápia, kemoterápia) ilyenkor már nem hatékonyak.

2011 óta több, mint 10 új kezelési lehetőséget jegyeztek be.

Évente 144 000 új beteget és 27 000 halálozást regisztrálnak Európában. (Globocan 2018)

1%-a az összes bőrrák esetnek
Melanoma a legritkább, de a leghalálosabb formája a bőrráknak, összesen a bőrrák esetek 1%-a, de a legnagyobb felelős a bőrrák halálozásokért.

Az 5 éves túlélési ráta növekedett
Ebben az időszakban egy szignifikáns növekedés történt az 5 éves teljes túlélésben a melanomával kezelt betegeknél. Ez köszönhető lehet a korábbi felismerésnek, amikor a daganat még csak a vékonyabb rétegekbe hatolt és a rohamosan fejlődő kezeléseknek és sebészi technikáknak.

Gyakori Rák
Melanoma a harmadik leggyakoribb rák 20-39 éves nők között és a második leggyakoribb rák a 20-39 éves férfiak között.

A bőr melanomája összességében a 19. leggyakoribb rák férfiak és nők között. Közel 300 000 új esetet regisztráltak 2018-ban (globálisan).

Az előfordulási esély magasabb a nőknél a férfiakkal szemben 50 éves kor előtt, de 65 éves kor után a férfiak esélye duplázódik, 80 évesen triplázódik a nőkhöz képest.

A melanoma betegek 10%-ának van családi kórtörténete melanomával.