Hazánkban mintegy 2800 melanomás beteget diagnosztizálnak egy évben a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint, amely az elmúlt 15 évben duplájára nőtt.A bőrdaganatok között a melanoma az egyik legrosszabb kimenetelű ráktípus, könnyen képez daganatos áttétet más szervekben. A betegség súlyos következményeinek kockázata kellő odafigyeléssel, szűrővizsgálattal és korai diagnózissal csökkenthető. Az időben észlelt, kezdeti stádiumban lévő melanoma még csak a bőr felső rétegében van jelen, ilyenkor a daganatos elváltozás sebészi eltávolításával a beteg nagy valószínűséggel gyógyítható. Amikor a melanoma mélyebbre terjed, eléri a nyirok- és vérereket, megnő az áttétek kialakulásának esélye. Ezeknél a betegeknél a műtéten túl, további onkológiai kezelés is szükséges.

Egy friss nemzetközi tanulmány szerint a szoláriumozás egyértelműen növeli a bőrelváltozások gyakoriságát és a melanoma kialakulását. 6 Nemzetközi viszonylatban a magyarok különösen veszélyeztetettek, hiszen az Euromelanoma 30 országra kiterjedő felmérése szerint a 20 év feletti magyarok több mint ötöde járt már szoláriumban; ez a nemzetközi átlag duplája.

A Magyar Dermatológiai Társulat 5 pontban foglalja össze a megelőzés legfontosabb lépéseit:

Rendszeres önellenőrzés: megfelelő fényviszonnyal ellátott helyiségben, szabad szemmel vagy tükör segítségével rendszeresen érdemes átvizsgálni a bőrfelületet. A változásokat érdemes rögzíteni, akár fényképezőgép segítségével.

Bőrgyógyászati vizsgálat: a bőrgyógyászati vizsgálat indokolt, ha egy újonnan kialakult elváltozás nem tűnik el 3 héten belül, vagy egy korábban ismert anyajegy változást/növekedést mutat alakjában, színében, méretében.

Szolárium elkerülése: a WHO szerint a szolárium az egyik legveszélyesebb rákkeltő. A szolárium UV sugarai károsítják a bőr DNS-ét és bőrrák kialakulásához vezethetnek.

Kontrollált napozás: a hirtelen, intenzív és direkt napozás nem javasolt. Annak érdekében, hogy elkerüljük a napégést, bőrpírt 11:00 és 15:00 között nem érdemes napra menni.

Fényvédelem: olyan fényvédő krémet érdemes választani, ami az UVA és UVB sugárzással szemben is védelmet nyújt. Ez általában a magasabb faktorszámú (50+) fényvédő krémekre igaz. A fényvédő krémek hatóideje körülbelül 2-3 óra, így napozás előtt fél órával, majd két óránként újra érdemes felvinni a bőrre a krémet.  A fényvédő krémeken túl a megfelelő ruházat nyújtja a legjobb védelmet a napfénnyel szemben. A legjobb, ha a megfelelő öltözék mellett, széles karimájú kalappal és polaroidos napszemüveggel is védekezünk a napfény káros hatásai ellen.

Sem az árnyék, sem a felhős égbolt, sem a víz nem óv meg a napsugárzástól, e körülmények között is érdemes védekezni az UV sugarak ellen!

Hivatkozások

https://www.cancer.org/cancer/melanoma-skin-cancer/about/key-statistics.html

https://www.aimatmelanoma.org/about-melanoma/melanoma-stats-facts-and-figures/

http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/orszagos_melanoma_het__a_szures_eletet_menthet

1   Nemzeti Rákregiszter. Statisztika. www.onkol.hu/hu/rakregiszter-statisztika

2 IARC. Globocan. 2018. http://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/348-hungary-fact-sheets.pdf

3 Hamid O et al. Five-year survival outcomes for patients with advanced melanoma treated with pembrolizumab in KEYNOTE-001. Annals of Oncology, Volume 30, Issue 4, April 2019, Pages 582–588

4 Robert C et al. 5-Year Survival and Other Long-Term Outcomes From the KEYNOTE-006 Study of Pembrolizumab for Ipilimumab-Naive Advanced Melanoma. AACR. 2019.

5 Balch CM et al, Prognostic factors analysis of 17,600 melanoma patients: validation of the American Joint Committee on Cancer melanoma staging system. J Clin Oncol 2001, 19: 3622-34

6 Suppa M et al.  Prevalence and determinants of sunbed use in thirty European countries: data from the Euromelanoma skin cancer prevention campaign. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2019. Mar;33 Suppl 2:13-27.

(forrás: Café PR)