A Skyline DX ? csapatával tavaly novemberben találkozhattam az MPNE egyik találkozóján. Ők az a csapat, akik azon dolgoznak, hogy a szentinel (őrszem) nyirokcsomó műtét minél kisebb számban forduljon elő.

? Azt tudjuk, hogy ennek a műtétnek csak a stádium (és ezzel egyidejűleg a további kezelések) felállításában van szerepe – az esetek nagy többségében negatív az eredmény.
Ezek a srácok egy diagnosztikai teszt segítségével meg tudják becsülni kinek van alacsony esélye a nyirokcsomó metasztázisra és így kik azok, akiknek felesleges a műtét – ezzel nagy terhet levéve a betegről (akinek nem kell újra kés alá feküdnie és nem kell semmilyen mellékhatástól tartania) és az egészésgügyről is (a műtétek számát nagyban csökkentené).

A Skyline DX jelenleg az amerikai Mayo Clinic-kel végez kísérletet, az eredmények egyelőre nagyon bíztatóak. Tervezik több helyen is a kísérleteket folytatni – így talán nincs messze, hogy hozzánk is elérjen – a Neo-Adjuváns terápiákkal karöltve.

❗️Érdemes figyelni rájuk!

Skin Cancer Test Reduces Need for Surgery

Validation of a clinicopathological and gene expression profile (CP-GEP) model for sentinel lymph node metastasis in primary cutaneous melanoma